Ciupercarul

Deoarece se intimpla des ca in curtea casei sau in excursiile noastre sa intilnim ciuperci despre care nu stim nimic, am decis ca imi cosntruiesc propriul instrument de recunoastere a acestora, Ciupercarul nu ne ajuta in a gasi vreo ciuperca, dar ne ajuta in identificarea cat mai corecta si rapida a acestora prin sintrumentele sale de filtrare.

Cautatorul de ciuperci



Introducerea rapida a Ciupercarul ar fi urmatoarea:
  • Incearca sa reduci cat de mult posibil termenii cautarii folosind elementele cele mai distinctive ale ciupercii. Niciodata nu va fi necesara completarea tuturor campurilor de filtrare. Restrange cercul cautarii utilizand ca si elemente de filtrare caracteristicile cele mai dominante ale ciupercii, astfel incat sa poti identifica rapid ciuperca cautata.
  • Cautarea este in totdeauna instanta si se reflecta in tabelul de sub criteriile de filtrare.

Filtrarea
  •   Inainte de o noua cautare nu ramane altceva de facut decat golirea acestor filtre.
Golire filtre

  • Simbolistica utilizata este cat se poate de simpla si sper ca se intelege de la sine. Se refera la faptul ca o ciuperca este comestibila, necomestibila sau otravitoare, daca este sau nu protejata de lege sau rara, daca ciuperca l-am cules/vazut anterior precum daca se dezvolta sau nu in regiunea noastra. Aceasta ultima observatie este destul de subiectiva si nu as insista asupra ei, dar poate constitui pe viitor un criteriu in plus de filtrare.
Simbolistica

  • Perioada de dezvoltare mentionata este doar cu titlu orientativ, deoarece se stie ca ciupercile pot as apara ori de cate ori sunt indeplinite conditiile propice dezvoltarii. Sigur exista si exceptii, cand chiar perioada de dezvoltare este criteriul care defineste diferite ciuperci. 
Perioada de dezvoltare

  •  Un alt element relativ nou il constituie posibilitatea introducerii sinonimelor denumirii stiintifice (sau populare) desi acest criteriu e doar informativ fara alta posibilitate de manipulare.
Sinonime

  • Filtrarea   este impartita pe doua capitole si anume: Cautare si Revenire, cautarea este in scopul recunoasterii ciupercii, pe cand revenirea este in scopul identificarii ciupercilor dintr-un anumit sezon inainte de a porni la cules de ciuperci. 
Cautarea si Revenirea
  •  La capitolul Revenire un rol major poate juca tocmai optiunea de "colectia mea" adica o ciuperca este sau nu cunoscuta deja de catre mine.
Colectia mea


 Observatii:
  • Aceasta colectie nu este rezultatul cercetarii mele, ci rezumatul a mai multor baze de date cunoscute. Deoarece nu am gasit nicaieri o colectie completa de ciuperci; de aici si idea creerii acestui program; de aici si traducerea uneori "neclara"  a diferitelor ciuperci, deoarece am recurs la un translator automat.
  • Denumirea populara nu este definitorie, deoarece in zone diferite sunt folosite denumiri populare diferite caracteristice fiecarei zone. In aceasta idee nici nu avem posibilitatea cautarii dupa denumirea populara pentru ca poate fi inselatoare; in schimb daca cunoastem denumirea stiintifica, putem cauta dupa aceatsa prin "scrierea" directa in tabelul de mai jos. Acesta se autofiltreaza dupa fiecare litera "scrisa".
  • Pentru utilizarea cat mai placuta a acestui program recomand rezolutia minima a desktop-ului de 1280x1024 pixeli. 



No comments :

Post a Comment