Gombakereső

Mivel gyakran megtőrténik, hogy udvarunkon vagy utazásaink alatt mindenféle gombát találunk és nem tudjuk helyesen felismerik őket, úgy döntöttem, hogy megépitem a saját keresőmet felismerési célra. A Gombakereső nem segít gombát találni, viszont segit ezek felismerésében a gyors szürési ezközeivel.

Gombakereső 

A Gombakereső gyors bevezetöje a következő lenne:
  • Próbálja meg csökkenteni, amennyire csak lehetséges a keresési területét, a gombát meghatározó legjellemzöbb elemekkel. Sohasem szükséges minden keresési mezö kitöltése. Mindig csak azokat probálja kitölteni amelyek a legjobban meghatározzák a kereset gombát és ezuton szükitse le keresési körét annyira, hogy gyorsan meglelje a kereset gombát.
  • A keresés mindig azonnali és tükrözödik az also kis táblázatban ahol meglelheti a keresési találatok eredményét.
A szürés és a találatok
  • Önnek nincs szüksége másra csak tisztitani a szürési ellemeket újrakeresés elött.

Szürési kriteriumok tisztitása
  • A használt szimbolikum remélem magátol érthető és vonatkozik arra, hogy a gomba ehető, nem ehető, mérgező és védett vagy sem:

Szimbolikumok
  • A termési idöszak csak tájékoztató jellegü, mert soha nem lehet megmondani teljes biztonsággal, hogy az adott gomba igenis csak akkor fog fejlödni, ugyanis köztudott hogy bármely gomba bármikor megjelenhetik ha a fejlödési kondiciói teljesitve vannak. Persze mint minden törvénynek, ennek is megvan a pár kulönleges esete amikor ugyanis épen a termési idöszak a meghatározó és elkulönitö bizonyos gombafajok között.
Termési időszak
Megyjegyzések:
  • Eme gombagyüjtemény nem saját kutatásom eredménye, hanem több ismert adatbázis összefoglaloja, mivel még nem találtam sehol egy "telyes" adatbázist gombákat illetöen. Innen ered a néha talált "homályos" forditás is ami bizonyos gombáknál található mivel automata forditót használtam.
  • A megadott magyar elnevezés nem meghatározó ugyanis külömbözö területeken ugyanaz a gomba más nevet viselhet, ezért nincs is név szerinti keresési lehetöség, de mivel a latin név az "leszögezett", az alsó kis táblázatban kereshetünk a latin név után ha ismerjük ezt. Ez megtehetö ha bekattintunk a táblázatban, utána meg "irunk" bele. A keresés spontán és minden "beirt" betü után ujraigazitja magát.
  • Kellemes használathoz javasolt a minimális 1280x1024-es képernyö felbontás.

 A Gombakereső változott kissé az elöző megépitésétől. Egyetlen fontos oldala sem maradt el, viszont új szürési eszközöket épitettem bele. Miröl is lenne szo:
  • A szürest két részre osztottam ugyanis a gomba felismerésében például nem tudjuk ha a gomba ehetö vagy sem, ezért e kriteriumot és még párat másképp fogom kezelni a következökben. Igy a szürési kriteriumok 2 kategoriája a következö: 1). a felismerés (maga a szürés) és 2). a visszatérés. A felismerést már lattuk fenebb mire használjuk, viszont mire jo a visszatérés: például gombászni akarunk menni, akkor már nem fogjuk keresni hogyan ismerjuk fel a gombánkat hanem pontosan tudjuk mit akarunk keresni (feltételezem hogy ehetö kell legyen és növekedjék amikor gombászni akarunk menni). igy csak azokat a gombákat szürjük ki amelyek érdekelnek e szempontbol.
Szürés és visszatérés
  •  Egy uj leirás csatlakozott a tábbi mellé éspedig ha egy gomba más latin név alat is ismert: szinonimák.
Szinonimák
  •  A rollunk valo menü opciot átszerveztem vizuális icon-ra gyorsabb és könyebb elérhetöségi szempontbol:
Rollunk
  •  Egy uj megjegyzési opciot épitettem be; éspeddig a "Saját gyüjteményem"-et, vagy más szavakkal azon gombák melyeket már láttam/ismerek azokat megjegyezhetem gyors felisméres végett. Mitöbb visszatérhetek rájuk amikor gombászni készülök.
Saját gyüjteményem








No comments :

Post a Comment